نهال توت موزی

توت موزی (با نام علمی *Morus alba* 'Banana') یکی از ارقام محبوب توت سفید است که به دلیل میوه‌های دراز، شیرین و عطر خاصش شناخته می‌شود. این رقم بومی مناطق معتدل آسیا بوده و در ایران نیز به خوبی سازگار شده است. نهال توت موزی رشد سریعی دارد و در شرایط مناسب، باردهی مطلوبی ارائه می‌دهد.

نهال توت موزی تولید شده در نهالستان ترابی (نهالستان مهندس حسن ترابی)

ویژگی‌های منحصر به فرد رقم موزی

۱. مشخصات ظاهری و گیاه‌شناسی توت موزی

- میوه: میوه‌ها کشیده (۴-۷ سانتی‌متر)، به رنگ سفید مایل به زرد، بسیار شیرین با عطر موز

- برگ: برگ‌ها قلبی شکل با حاشیه دندانه‌دار، به طول ۱۰-۱۵ سانتی‌متر

- ارتفاع درخت: ۸-۱۲ متر در شرایط بالغ

- زمان باردهی: معمولاً از سال سوم پس از کاشت

 

۲. مزایای کشت این رقم

- مقاومت بالا به خشکی

- تحمل سرمای تا -۲۵°C

- عملکرد بالا (۵۰-۷۰ کیلوگرم میوه از هر درخت بالغ)

- عمر اقتصادی طولانی (۴۰-۶۰ سال)

 

 

نیازهای اکولوژیکی توت موزی

۱. شرایط آب و هوایی توت موزی

فاکتور، محدوده مطلوب دما  ۱۵-۳۵°C

 ارتفاع از سطح دریا: ۰-۲۰۰۰ متر
نیاز سرمایی: ۲۰۰-۴۰۰ ساعت زیر ۷°C 

 

۲. نیازهای خاکی توت موزی

- بافت خاک: لومی شنی با زهکشی عالی

- اسیدیته: ۶-۷.۵ pH

- عمق خاک: حداقل ۱.۵ متر

 

تکنیک‌های تکثیر توت موزی

۱. روش‌های اصلی

- قلمه چوب نیمه‌سخت: موفقیت ۷۰-۸۰% در شرایط کنترل شده

- پیوند: پیوند شکمی روی پایه‌های بذری

- کشت بافت: روش مدرن با تضمین سلامت ژنتیکی

 

۲. زمان‌بندی تکثیر

قلمه: اوایل تابستان

پیوند: بهار یا پاییز

کشت بافت: در تمام سال

 

 

دستورالعمل کاشت حرفه‌ای توت موزی

۱. آماده‌سازی زمین

۱. شخم عمیق به عمق ۶۰-۸۰ سانتی‌متر

۲. آزمایش خاک و اصلاح بر اساس نتایج

۳. ایجاد سیستم زهکشی در مناطق با آب زیرزمینی بالا

 

نهال توت موزی تولید شده در نهالستان ترابی (نهالستان مهندس حسن ترابی)

 

 

۲. الگوی کاشت

- فاصله کاشت: ۴×۴ متر در سیستم متراکم

- چاله‌کندی: ابعاد ۸۰×۸۰×۸۰ سانتی‌متر

- ترکیب خاک چاله: ۳۰% کود دامی پوسیده + ۲۰% ماسه + ۵۰% خاک سطحی

 

مدیریت باغ توت موزی

۱. برنامه تغذیه‌ای

زمان، نوع کود، مقدار:

اسفند: کود دامی، ۲۰-۳۰ کیلوگرم 

فروردین: NPK 10-10-10 گرم ۵۰۰ 

خرداد: سولفات پتاسیم، ۳۰۰ گرم 

 

۲. برنامه آبیاری

- سال اول: هر ۵-۷ روز یکبار

- سال‌های بعد: هر ۱۰-۱۴ روز یکبار

- سیستم پیشنهادی: قطره‌ای با دبی ۸ لیتر در ساعت

 

۳. هرس تخصصی

- هرس فرم‌دهی: ایجاد اسکلت ۳-۴ شاخه اصلی

- هرس باردهی: حذف شاخه‌های ضعیف و خشک

- هرس جوانسازی: هر ۸-۱۰ سال یکبار

 

آفات و بیماری‌های مهم

۱. آفات کلیدی

۱. کرم سفید ریشه (*Polyphylla olivieri*)

   - روش کنترل: استفاده از دیازینون ۱۰% گرانوله

 

۲. شته توت (*Morus alba aphid*)

   - روش کنترل: محلول پاشی با ایمیداکلوپرید ۰.۰۵%

 

۲. بیماری‌های شایع

- بیماری لکه‌برگی قارچی: کنترل با قارچکش مانکوزب

- پوسیدگی ریشه: پیشگیری با بهبود زهکشی

 

برداشت و پس از برداشت توت موزی

۱. شاخص‌های رسیدگی

- تغییر رنگ کامل به زرد روشن

- نرمی بافت میوه

- جداشدن آسان از شاخه

 

۲. تکنیک‌های برداشت

- برداشت دستی با حفظ دم میوه

- استفاده از سبدهای پلاستیکی کم عمق

- زمان برداشت: صبح زود

 

۳. نگهداری پس از برداشت

شرایط  ماندگاری

دمای اتاق ۲-۳ روز

یخچال (۴°C) ۷-۱۰ روز

انجماد (-۱۸°C) ۱۲ ماه 

 

کاربردهای اقتصادی توت موزی

- تازه‌خوری: بازار میوه‌های خاص

- صنایع تبدیلی: تولید مربا، شیره و خشکبار

- داروسازی: استخراج آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی

 

منابع علمی

۱. کتاب "ارقام توت‌های تجاری" - انتشارات دانشگاه تهران (۱۴۰۰)

۲. مقاله "بررسی سازگاری ارقام توت در ایران" - مجله علوم باغبانی ایران (۱۳۹۸)

۳. منابع بین‌المللی:

   - [FAO Morus cultivation guide](http://www.fao.org)

   - [University of California Moriculture](http://ucanr.edu)

 

نتیجه‌گیری

نهال توت رقم موزی با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد و سازگاری بالا، گزینه‌ای ایده‌آل برای باغداران پیشرو است. با مدیریت صحیح می‌توان به عملکرد ۱۵-۲۰ تن در هکتار دست یافت.

 

پیشنهاد: برای احداث باغ تجاری، مشاوره با متخصصین نهالستان ترابی مراکز توصیه می‌شود.